Blodregn och orange snö: färgglada (men galna) väderhändelser

Kan det verkligen regna eller snöa i färger? Och är det något att oroa sig för? Vi förklarar.
När regn och snö faller från himlen i regnbågens färger snarare än klara eller vita, är det något att vara orolig för? För århundraden sedan trodde våra förfäder att “blodregn” och andra konstiga väderhändelser var dåliga omen. Idag förklarar meteorologin att de har mindre med katastrof att göra och mer med en vanlig olägenhetsbesökare att göra: damm.

Smutsen på damm
Nej, damm gör det inte bara existera i de ensamma hörnen av ditt hem och under din säng. Damm lever också utomhus. Sand, jord, salt från havssprej, pollen, alger, sot och aska – är alla källor till små dammfläckar utomhus som kallas “aerosoler”. Det är faktiskt härifrån det mesta hushållsdamm kommer. Men till skillnad från hushållsdamm kommer du antagligen inte att lägga märke till aerosoler när du är utomhus. De är inte bara mindre än en millimeter stora, utan de reser sig ofta högt över våra huvuden i den övre atmosfären.

Så hur färgar detta damm regn eller snö?
Vindar från lågtryckssystem och väderfronter bär dessa aerosoler över stora avstånd – från en stad, stat eller land till nästa – utan att vi vet om det. Längs vägen möts dessa dammmoln och blandar sig med faktiska moln, och när regndroppar eller snökristaller faller genom aerosolplymer drar de till sig de dammliknande partiklarna på väg mot marken. Det är anledningen till att luften känns renare efter ett regnväder. Om aerosolerna som löser sig i regnvatten och snöfuktighet är högpigmenterade, kommer de faktiskt att färga regndroppar och snöflingor i luften.

Blodregn?
Vilka färger kommer du att använda. komma i regn eller snö beror allt på vilka mineraler som finns i aerosolarna. Om dammet är rikt på järnoxider kommer du att se ett Mars-liknande landskap av röda och apelsiner och få “rött regn” eller “blodregn.” Sulfat-tunga aerosoler kommer att ge en solig gul nyans. Och om luften råkar vara sotladdad är bläckfärgade regn en möjlighet. Ju tjockare dammplymen eller kortare regn- eller snöskuren är, desto mer livfulla färger blir nederbörden. Och om dammkoncentrationerna är lätta kan du se rosa färger, smörgula färger och annan pastellfärgad nederbörd som täcker ditt hus, din bil och utemöbler.

Är rött regn farligt för växter?

p> strong>
Att se utomhusväxter och träd täckta med Crayola-färgat regn och snö kan vara en oroande syn, särskilt om du är trädgårdsmästare. När allt kommer omkring kommer regnvattnet eller snösmältningen så småningom att tränga in i dina växters blad och rötter. Den goda nyheten är att färgat regn och snö inte nödvändigtvis är giftigt för växtlighet. Många av de mineraler som färgar utfällning, inklusive järnoxid och sulfater, anses vara mikronäringsämnen – element som är avgörande för tillväxten av friska blommor och grödor. Och om du är orolig för att dina växter ska få för mycket av det goda, gör det inte. Blodregn förekommer så sällan (vanligtvis bara några gånger om året i Europa, och mer sällan än i USA och Kanada) att den ökning av mikronäringsämnen som de kommer att få vanligtvis inte är anledning till oro.