Biobränsle förklaras Etanol

Etanol är tillverkad av biomassa
Bränsleetanol är vattenfri, denaturerad alkohol som uppfyller American Society of Testing and Materials (ASTM) standardspecifikation D4806 för etanolanvändning som bränsle vid gnisttändning motorer. Det mesta av det bränsle etanol som produceras runt om i världen tillverkas genom att jäsa sockret i stärkelsen av spannmål som majs, sorghum och korn, och sockret i sockerrör och sockerbetor. Denatureringsmedel tillsätts till etanol för att göra bränsleetanol odrickbart. I USA produceras nästan all bränsleetanol av majskärnstärkelse, som anses vara ett konventionellt biobränsle enligt US Renewable Fuel Standard Program (RFS).

Det finns andra potentiella källor till etanol än jäsning. av spannmålsstärkelse och sockerarter. Forskare har experimenterat med råvaror inklusive jordbruksrester som majs och risstjälkar, snabbväxande poppel- och pilträd, gräs som switchgrass som kan ge två skördar per år i många år utan årlig återplantering och biomassa i kommunalt fast avfall.

Träd och gräs kräver mindre bränsle, gödningsmedel och vatten för att växa än spannmål gör, och de kan odlas på marker som inte är lämpliga för att odla matgrödor. Etanol tillverkad från dessa källor kallas cellulosaetanol och anses vara ett avancerat biobränsle enligt RFS. Trots den tekniska potentialen för produktion av cellulosaetanol från dessa källor har ekonomisk produktion varit svår att uppnå. I slutet av 2020 fanns det ingen kommersiell produktion av cellulosaetanol i USA. Brasilien – världens näst största konsument av bränsleetanol efter USA – använder sockerrör för att producera etanol, vilket kvalificerar sig som ett avancerat biobränsle för användning i USA enligt RFS.

Etanol. blandas med bensin
Nästan all motorbensin som nu säljs i USA är cirka 10 volymprocent etanol, och bensin som innehåller 10 volymprocent etanol kallas E10. Alla bensindrivna fordon i USA kan använda E10. Bilar, lätta lastbilar och medelstora fordon av årsmodell 2001 och nyare kan använda E15. Endast fordon med flexibla bränslen kan använda bensin med en etanolhalt på över 15 %. E85, ett bränsle som innehåller 51 %–83 % etanol, beroende på plats och säsong, säljs huvudsakligen i Mellanvästern och kan endast användas i ett fordon med flexibla bränslen.

Bensin som inte innehåller etanol —E0 (eller etanolfri bensin)—kan vara tillgänglig på vissa platser runt om i landet för användning i bensindrivna verktyg, trädgårdsutrustning, båtar och annan utrustning med bensinmotorer som E0 rekommenderas för.